Srnčí hřbet na smetaně
Pokud přemýšlíte nad nedělním obědem, zkuste tento vskutku gurmánský recept našich babiček na srnčí hřbet na smetaně.
- 1 kg srnčího hřbetu
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce kořenové zeleniny na plátky nakrájené
- 10 dkg slaniny
- 1 cibule
- sůl
- ocet
- citrón
- 1/4 l kysané smetany
- 5 zrnek celého pepře
- 3 zrnka nového koření
Odblaněné maso protkneme proužky slaniny a osolíme. Zbylou slaninu pokrájíme, vyškvaříme a přidáme máslo, cibuli a kořenovou zeleninu. Na tomto základě opečeme připravené maso. Mírně podlijeme, přidáme koření, kousek citrónové kůry a pečeme za častého obracení do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou a kořením vlijeme do hrnku smetany smíchané s moukou a za stálého kvedlání povaříme. Upravíme chuť citrónem nebo cukrem a omáčku propasírujeme. Maso nakrájené na plátky přelijeme omáčkou. Pečeni obložíme taštičkami z listového těsta plněnými brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.