Srnčí hřbet na smetaně

Pokud přemýšlíte nad nedělním obědem, zkuste tento vskutku gurmánský recept našich babiček na srnčí hřbet na smetaně.

Ingredience
  • 1 kg srnčího hřbetu
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce kořenové zeleniny na plátky nakrájené
  • 10 dkg slaniny
  • 1 cibule
  • sůl
  • ocet
  • citrón
  • 1/4 l kysané smetany
  • 5 zrnek celého pepře
  • 3 zrnka nového koření

Odblaněné maso protkneme proužky slaniny a osolíme. Zbylou slaninu pokrájíme, vyškvaříme a přidáme máslo, cibuli a kořenovou zeleninu. Na tomto základě opečeme připravené maso. Mírně podlijeme, přidáme koření, kousek citrónové kůry a pečeme za častého obracení do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou a kořením vlijeme do hrnku smetany smíchané s moukou a za stálého kvedlání povaříme. Upravíme chuť citrónem nebo cukrem a omáčku propasírujeme. Maso nakrájené na plátky přelijeme omáčkou. Pečeni obložíme taštičkami z listového těsta plněnými brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.