Zapečená řípa
Z receptů, které se v tento čas vařily v chalupách, Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali zapečenou řípu a přidali i něco pranostik.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
- 4 červené řepy
- 3 větší brambory
- 1 větší cibule
- 2 vejce
- 2 dcl mléka
- 1 lžíce sádla nebo másla
- sůl
- pepř
- majoránka
- strouhanka na vysypání pekáčku
Předvařenou červenou řepu i brambory oloupej a nakrájej na tenké plátky, cibuli nakrájej nadrobno a osmaž na sádle nebo másle dozlatova. V míse smíchej řepu, brambory a osmaženou cibuli. Osol, opepři a můžeš přidat i špetku majoránky. Pekáč vymaž tukem a vysyp strouhankou. Směs rozprostři do pekáče a zalij rozšlehanými vejci s mlékem. Peč ve vyhřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Pokud zbyl kousek uzeného masa nebo škvarky, přidej to do mísy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka