Babiččiny okurkový kompot

Tématem je tentokrát zavařovací hrnec. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na okurkový kompot.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

12–15 velkých okurek oloupej, rozřízni a střed vyškrab, nakrájej na dlouhé kousky, polej dobrým octem, aby byly potopeny a nech do druhého dne stát. Druhý den okurky z octa vyndej a nech osáknouti. Nyní si odvaž takové množství cukru, co váží okurky, cukr polej půl litrem vody a vař, až se táhne, okurky ponoř do cukru, přidej z 1 citronu kůru a šťávu a vař při ustavičném míchání, až nabude barvy medu. Dej spolu s nálevem okurky do sklenic, uzavři víčkem a dej krátce, než víčka se přichytí do zavařovacího hrnce zahřát 80 stupňů Celsia.