Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
- 1 díl jahod
- 1 díl rebarbory
- 1 díl cukru
- 1 díl karotky
Omytou a oloupanou rebarboru nakrájíme na kousky, spaříme horkou vodou a povaříme ve smaltovaném hrnci, až se rebarbora začne rozpadávat. Přebrané a omyté jahody rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme, smícháme s rebarborou a mrkví, kterou jsme nastrouhali na hrubém struhadle a udusili doměkka, prolisujeme přes síto do hrnce přidáme cukr a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud marmeláda nezačne rosolovat. Horkou marmeládu plníme do sklenic, zakápneme pálenkou, ovážeme papírem a necháme vystydnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.