Hovězí na česneku s majoránkou
Jaký význam měl pro vesničan chov skotu a také jak připravit hovězí na česneku s majoránkou, poví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ¾ kg hovězí kližky
- sůl
- mletý pepř
- 3 cibule
- 8-10 stroužků česneku
- vrchovatá lžíce majoránky
- 2 lžíce sádla
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Promícháme s rozmačkaným česnekem, majoránkou a pepřem. Necháme několik hodin uležet. V kastrolu zahřejeme sádlo a nasypeme nahrubo pokrájenou cibuli. Za častého míchání osmažíme do zezlátnutí. Přidáme maso a opečeme ze všech stran, občas promícháme. Když je maso opečené, podlijeme trochou horké vody nebo vývaru, osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí. Podáváme s chlebem nebo s bramborových knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.