Pečínka s kaštany
Připomeneme kaštanovník jedlý, jehož plody byly v dobách našich babiček levnou a dostupnou pochoutkou. Obzvlášť v kombinaci s pečínkou.
- 1 kg jedlých kaštanů
- ½ kg vepřového masa
- 15 dkg másla
- ¼ kg cibule
- 5 dkg cukru
- 1 dcl domácího vína
- špetka soli
Kaštany nařízneme a necháme několik hodin máčet ve vlažné vodě. Pak je vyjmeme, dáme na plech a v troubě dozlatova upečeme. Teplé je oloupeme. Cibuli drobně nakrájíme, osmahneme na omastku s masem nakrájeným na menší kousky. Obojí necháme na tuku dusit. Když je maso napolo měkké, přidáme kaštany, šálek vody, cukr a sůl. Podle potřeby ještě podléváme. K dostatečně podušenému masu a kaštanům přilijeme víno, ochutnáme, přisladíme, nebo přisolíme a necháme ještě minutu na ohni. Podáváme teplé bez přílohy, jen s kouskem chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.