Pečínka s kaštany

Připomeneme kaštanovník jedlý, jehož plody byly v dobách našich babiček levnou a dostupnou pochoutkou. Obzvlášť v kombinaci s pečínkou.

Ingredience
  • 1 kg jedlých kaštanů
  • ½ kg vepřového masa
  • 15 dkg másla
  • ¼ kg cibule
  • 5 dkg cukru
  • 1 dcl domácího vína
  • špetka soli

Kaštany nařízneme a necháme několik hodin máčet ve vlažné vodě. Pak je vyjmeme, dáme na plech a v troubě dozlatova upečeme. Teplé je oloupeme. Cibuli drobně nakrájíme, osmahneme na omastku s masem nakrájeným na menší kousky. Obojí necháme na tuku dusit. Když je maso napolo měkké, přidáme kaštany, šálek vody, cukr a sůl. Podle potřeby ještě podléváme. K dostatečně podušenému masu a kaštanům přilijeme víno, ochutnáme, přisladíme, nebo přisolíme a necháme ještě minutu na ohni. Podáváme teplé bez přílohy, jen s kouskem chleba.