Pravé škubánky s mákem podle babičky z Pojizeří
Snad každý alespoň podle názvu zná škubánky. Jednoduché, levné a přitom dobré jídlo, které patří mezi skutečné staročeské pokrmy. Jak přípravit škubánky, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 60 dkg brambor
- 8 dkg hrubé mouky
- mletý mák
- máslo
- cukr
- sůl
Brambory očistíme a nakrájíme. Poté je uvaříme ve slané vodě do měkka. Z uvařených brambor slijeme o něco více než polovinu vody a zasypeme brambory moukou. Necháme přikryté na mírném ohni asi patnáct minut, aby se mouka dobře spařila. Potom slijeme přebytečnou vodu a brambory s moukou promícháme na hladké tuhé těsto.
Lžící namaštěnou máslem vykrajujeme škubánky na horký talíř, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a mletým mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.