Bandory na kyselo
Dni po Popeleční středě se v dobách našich babiček, kdy se půst dodržoval častěji než dnes, říkalo pytlový čtvrtek. Proč a jak uvařit bandory na kyselo, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 80 dkg brambor
- ¼ l smetany
- ¼ l mléka
- 4 vejce
- kousek másla
- 1 malá cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- nakládaný kopr
- sůl
- ocet
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, promícháme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, nakládaný kopr, 1–2 lžíce octa, promícháme, a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájená vejce a podle chuti dosolíme či dokyselíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.