Vepřové koleno na medu
V dobách našich babiček byl med zcela neodmyslitelnou součástí vaření a to nejen sladkých pokrmů. Na medu se peklo i vepřové koleno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 vepřové koleno
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 2 lžičky soli
- 10 kuliček nového koření
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička tlučeného kmínu
- 1 lžička majoránky
- 4 lžíce medu
- 4 cibule
- ½ l piva
- 8 stroužků česneku
Očištěné koleno vaříme ve vodě s veškerým kořením a solí. Do pekáče vymazaného tukem vložíme na hrubo pokrájenou cibuli a posekané tři stroužky česneku. Když je maso téměř měkké, dáme ho do pekáče na cibuli a česnek. V misce rozehřejeme med, utřený česnek, koření a pivo a touto směsí koleno potřeme. Pečeme a podléváme pivem a výpekem. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.