Babiččina medová pečínka
Med byl jednou z nezbytných surovinv kuchyních našich babiček, pro vaření i léčení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na medovou pečínku.
- 1 kg vepřové pečeně vcelku
- 4 lžíce sádla
- 2 lžíce medu
- sůl, mletý kmín
- pálivá paprika
- sušený rozmarýn
- 2 cibule
- 600 g brambor
- hrstka sušených švestek
Sádlo smícháme s medem a pálivou paprikou a touto směsí důkladně potřeme omyté a osušené maso ze všech stran. Uložíme do pekáče a necháme do druhého dne v chladu.
Naložené maso ze všech stran osolíme, okmínujeme a posypeme rozmarýnem. Cibule oloupeme, rozkrájíme na měsíčky a přidáme do pekáče. Podlijeme trochu vodou a přikryté dáme péct. Když je maso skoro měkké, přidáme k němu do pekáče švestky a oloupané, na čtvrtky rozkrájené brambory. Dopečeme do měkka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.