Jabčatový knedle z Pojizeří
Víc dnů něž klobás, říkávalo se v dobách našich babiček v tento čas. Znamenalo to, že masa bylo v kuchyních pomálu a ani s jinými zásobami to nebylo růžové. I tak ale hospodyně uměly uvařit něco dobrého, třeba jabčatový knedle.
- 1 kg strouhaných jablek
- 25 dkg hrubé mouky
- 1 vejce
- strouhaný tvrdý tvaroh nebo perník
- tlučený cukr
- kousek másla
Nastrouhaná jablka posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme 1-2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme cukrem, tvarohem nebo strouhaným perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem. Mají-li jablka hodně šťávy, tak ji po nastrouhání na sítku vymačkáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.