Jabčatový knedle z Pojizeří

Víc dnů něž klobás, říkávalo se v dobách našich babiček v tento čas. Znamenalo to, že masa bylo v kuchyních pomálu a ani s jinými zásobami to nebylo růžové. I tak ale hospodyně uměly uvařit něco dobrého, třeba jabčatový knedle.

Ingredience
  • 1 kg strouhaných jablek
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • strouhaný tvrdý tvaroh nebo perník
  • tlučený cukr
  • kousek másla

Nastrouhaná jablka posypeme moukou, přidáme vajíčko a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme 1-2 hodiny odpočinout. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule. Vaříme je ve vodě asi 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme cukrem, tvarohem nebo strouhaným perníkem, případně obojím a polijeme rozpuštěným máslem. Mají-li jablka hodně šťávy, tak ji po nastrouhání na sítku vymačkáme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.