Bílá kyselka podle starého receptu z Jilemnicka
Syrovátka a podmáslí jsou dnes módní záležitostí, v dobách našich babiček to byl zbytek po výrobě másla, který se samozřejmě zužitkoval. Podmáslí třeba na přípravu bílé kyselky.
- ¼ l vody
- ½ l podmáslí
- ¼ l kysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 vejce
- 4 brambory
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, vajíčka naměkko (3-4 minuty).Do hrnce nalijeme vodu a podmáslí. Zakysanou smetanu důkladně rozmícháme s moukou. Do horké vody s podmáslím vyklopíme smetanu s moukou a metličkou rozšleháme dohladka. Přidáme cukr a sůl a za občasného promíchání povaříme 15-20 minut. Nakonec můžeme podle chuti dosolit či dosladit. Uvařené brambory i vejce oloupeme. Na talíři rozmačkáme jednu bramboru a zalijeme horkou polévkou. Nakonec do talíře přidáme uvařené vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka