Celer zapečený se sýrem podle receptu z Pojizeří
V receptech našich babiček bude řeč o sýrech. Znalost jejich výroby je hodně stará, starší než u másla, a tak receptů ze sýra je nespočet. Mezi méně známé patří zapečený celer.
- 1 středně velký celer
- ¼ l kysané smetany
- 15 dkg strouhaného hořčáku
- 2 dcl masového vývaru
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na slabší plátky, které podusíme ve vývaru až doměkka. Pak naskládáme celer do pekáčku, zalijeme smetanou a posypeme sýrem. V mírně vyhřáté troubě krátce zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.