Celer zapečený se sýrem podle receptu z Pojizeří

V receptech našich babiček bude řeč o sýrech. Znalost jejich výroby je hodně stará, starší než u másla, a tak receptů ze sýra je nespočet. Mezi méně známé patří zapečený celer.

Ingredience
  • 1 středně velký celer
  • ¼ l kysané smetany
  • 15 dkg strouhaného hořčáku
  • 2 dcl masového vývaru

Omytý a oloupaný celer nakrájíme na slabší plátky, které podusíme ve vývaru až doměkka. Pak naskládáme celer do pekáčku, zalijeme smetanou a posypeme sýrem. V mírně vyhřáté troubě krátce zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.