Maková bába k večerním besedám a posezením
V dobách našich babiček byl vánoční čas mnohem delší než ten náš. Trval až do Tří králů. A v tento čas se nejen odpočívalo, ale také mlsalo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na chutný moučník, makovou bábu.
- ½ kg mouky
- ¼ l mléka
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- nastrouhaná půlka muškátového oříšku
- 3 dkg čerstvého droždí
- náplň: 35 dkg třeného máku
- 10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti)
- 5 lžic jabkovice
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 1 dcl uvařené kávy
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout. Utřený mák smícháme s cukrem, přidáme jabkovici, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Přeneseme do formy na bábovku vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme. Bábu necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Upečenou bábu pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.