Železnobrodská vacka aneb Bramborák na plech
I když se v listopadové kuchyni našich babiček objevovala řada zajímavých surovin, protože čas honů a výlovů tomu nahrával, základ stravy byl obyčejný. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou něco z tradičních jídel, železnobrodskou vacku.
- 1,5kg brambor
- 2 vejce
- 2 dcl mléka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- majoránka
- 5 stroužků česneku
- 25 dkg uzeného masa
- tuk na vymazání plechu
Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.