Postní bílá bramboračka
Další nezbytnou pomůckou v kuchyních našich babiček byl kvedlík. Vyřezával se třeba z vánočního stromku. Tak to alespoň dělával dědeček Vladimíry Jakouběové, se kterou recepty připravuje redaktor Jaroslav Hoření. A kvedlík se bude hodit při přípravě bílé bramboračky.
- 4 střední brambory
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- majoránka
- drcený kmín
- 2 dcl smetany
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- hrst sušené petrželové natě a sušeného libečku
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a zalijeme vodou. Osolíme, přidáme libeček a petrželku, špetku kmínu a uvaříme doměkka. Zatím ve smetaně rozkvedláme žloutky.
Když jsou brambory měkké, polévku odstavíme, přilijeme smetanu se žloutky, promícháme ale už nevaříme. Nakonec dochutíme solí, majoránkou, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo vařenými bramborami na loupačku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.