Šňaps z černého jeřábu podle receptáře z podhůří Jizerských hor
Dobré i léčivé byly v dobách našich babiček podomácku připravované likéry. Stačilo trochu pálenky a něco plodů. V tomto případě plodů černého jeřábu. Recept připravila Vladimíra Jakouběová a natáčel Jaroslav Hoření.
- 2 l plodů
- 1 l ovocné pálenky
- 1 kg cukru
- kousek vanilkového lusku
- 3 hřebíčky
Do pětilitrové sklenice dáme černé jeřabiny, zalijeme pálenkou a necháme 14 dní na chladném místě. Každý den alespoň jednou směs promícháme. Potom svaříme cukr s 1 l vody a kořením, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Sklenici uzavřeme a nálev necháme asi týden proležet, každý den promícháme. Pak scedíme a výluh plníme do vymytých suchých lahví. Skladujeme na suchém a chladném místě.
*Babička paní Jakouběové, která se narodila v roce 1905, přidávala do nálevu 2 lžičky mleté kávy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.