Babiččiny dolky s jabkama

Recepty našich babiček nám přinášejí nejen nápady co dobrého pěkně postaru uvařit, ale také vzpomínky na dobroty našeho dětství. Třeba dětství Vladimíry Jakouběové bylo spojené s dolky s jabka, které pekla její babička. Recept zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 l vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • 4 dkg droždí
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • máslo na potření
  • letní jablka
  • skořice
  • cukr  

Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vejce, máslo a kvásek. Zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto odkrajujeme lžící a tvarujeme z něj placky silné asi půl centimetru. Na vymazaném plechu necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Upečeme dozlatova. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je potřeme horkou hustou kaší z nastrouhaných rozvařených letních jablek ochucených skořicí a cukrem.