Zeleninová poliuka s bejlím

Kuchyni našich babiček v červnu kralovaly bylinky. Hodily se do polévek, omáček, pod maso i na oléčovadla. Všechno si postupně vyzkoušíme. A začneme zeleninovou poliukou s bejlím.

Ingredience
  • 1 větší kedlubna
  • 3-4 mrkve
  • sůl
  • mletý pepř
  • kysaná smetana
  • vopich (libeček)
  • čerstvá majoránka
  • 1 vejce natvrdo

Oloupanou kedlubnu nakrájíme na kostky a v osolené vodě povaříme 10 minut. Potom polévku propasírujeme. Přidáme na kolečka pokrájenou mrkev, opepříme a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme lístky čerstvé majoránky a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme či opepříme. Na talíři vložíme do polévky lžíci smetany a ozdobíme kolečkem vajíčka natvrdo. Posypeme posekaným vopichem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.