Zeleninová poliuka s bejlím
Kuchyni našich babiček v červnu kralovaly bylinky. Hodily se do polévek, omáček, pod maso i na oléčovadla. Všechno si postupně vyzkoušíme. A začneme zeleninovou poliukou s bejlím.
- 1 větší kedlubna
- 3-4 mrkve
- sůl
- mletý pepř
- kysaná smetana
- vopich (libeček)
- čerstvá majoránka
- 1 vejce natvrdo
Oloupanou kedlubnu nakrájíme na kostky a v osolené vodě povaříme 10 minut. Potom polévku propasírujeme. Přidáme na kolečka pokrájenou mrkev, opepříme a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme lístky čerstvé majoránky a necháme přejít varem. Podle potřeby dosolíme či opepříme. Na talíři vložíme do polévky lžíci smetany a ozdobíme kolečkem vajíčka natvrdo. Posypeme posekaným vopichem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.