Makový chleba z kvásku
Zatím co v našich časech je domácí pečení chleba módní záležitostí, v dobách našich babiček to byla nutnost. Recepty z té doby jsou proto osvědčené. A jeden takový pro nás má Vladimíra Jakouběová. Její povídání ale začíná u kávy...
- 20 dkg celozrnného pšeničného kvásku (živeného v poměr 1:1)
- 15 dkg pšeničné chlebové mouky
- 15 dkg pšeničné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3 dkg nemletého máku
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 dcl vody
- 1 dcl mléka nebo podmáslí
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Misku vyložíme čistou utěrkou, poprášíme moukou a vložíme těsto vytvarované do bochníčku. Přikryjeme a necháme kynout 5-6 hodin. Nakynutý bochník z misky opatrně vyklopíme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut na vyšší teploty, poté zmírníme teplotu a pozvolna dopečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.