Vaječný koláč
Tentokrát budeme péci moučník podle osvědčeného cukrářského receptu. Bude to vaječný koláč, moučník původem z Německa, který u nás zdomácněl.
Ze ¼ mléka a 1 pudinkového prášku uvaříme puding a necháme vychladnout.
Na těsto dáme do mísy 37 dkg mouky, uprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí. Navrch nasypeme dvě lžíce cukru a polijeme 3 dcl vlažného mléka, rozpustíme tak droždí. Přidáme špetku soli a 5 dkg margarínu a uhněteme do těsta. Necháme kynout přikryté asi 30 minut na teplém místě.
Mezitím rozmícháme 75 dkg tvarohu, dvě vejce, dvě lžíce mouky a 4 dkg cukru. Pro vaječnou polevu našleháme do pěny 30 dkg margarínu (nebo spojeného s máslem). Přidáme osm vajec, 25 dkg cukru a nadýchaně vyšleháme. Procedíme puding skrze síto a smícháme se zbylou hmotou.
Vymažeme plech a vyložíme kynutým těstem. Hmotu z tvarohu rovnoměrně rozdělíme na těsto, vaječnou polevu nalijeme navrch a rovnoměrně rozetřeme. V troubě pečeme asi 45 minut. Před podáváním posypeme vanilkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka