Zapraženka s čočkou a kroupama
Tentokrát nás Vladimíra Jakouběová seznámí s polévkami z luštěnin a přidá recept na zapraženku s čočkou a kroupama.
- ¼ kg čočky
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 cibule, olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- česnek
- 2 hrstky krup
Čočku přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do asi 2 l vody. Druhý den přidáme nové koření, bobkový list a vaříme. Kroupy krátce osmahneme na lžíci sádla, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme. Pokrájenou cibuli osmažíme na další lžíci sádla dozlatova. Když je čočka téměř měkká, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a petržel, osmaženou cibuli, pepř, sůl, majoránku a dovaříme doměkka. Nakonec vybereme nové koření a bobkové listy, přisypeme uvařené kroupy a polévku dochutíme rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme posekanou petrželovou natí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.