Nejlepší na zimu: Zelňačka s kroupami a klobásou

4. únor 2021

Další z receptů našich babiček bude polévkový. Čeká nás výborná a zdravá polévka ze zelí, klobásy, brambor a krup, tedy zelňačka. Podle receptu, který Vladimíra Jakouběová získala před lety od z babiček v Českém ráji.

Zelňačka s kroupami a klobáskou 

¼ kg kysaného zelí
2 klobásky
1 cibule
2 strouhané syrové brambory
hrst krup
kysaná smetana
1 žloutek
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
muškátový květ
kmín

Nakrájíme cibuli, osmahneme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, osmahneme, aby pustila šťávu, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Po chvíli přidáme nastrouhané brambory a vaříme do změknutí. Kroupy uvaříme zvlášť.  Měkké přidáme do polévky, zahustíme hrnkem kysané smetany, ve které jsme rozmíchali mouku a žloutek. Povaříme, okořeníme květem a pepřem.  

Spustit audio