Nejlepší na zimu: Zelňačka s kroupami a klobásou
Další z receptů našich babiček bude polévkový. Čeká nás výborná a zdravá polévka ze zelí, klobásy, brambor a krup, tedy zelňačka. Podle receptu, který Vladimíra Jakouběová získala před lety od z babiček v Českém ráji.
Zelňačka s kroupami a klobáskou
¼ kg kysaného zelí
2 klobásky
1 cibule
2 strouhané syrové brambory
hrst krup
kysaná smetana
1 žloutek
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
muškátový květ
kmín
Nakrájíme cibuli, osmahneme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, osmahneme, aby pustila šťávu, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Po chvíli přidáme nastrouhané brambory a vaříme do změknutí. Kroupy uvaříme zvlášť. Měkké přidáme do polévky, zahustíme hrnkem kysané smetany, ve které jsme rozmíchali mouku a žloutek. Povaříme, okořeníme květem a pepřem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.