Nejlepší na zimu: Zelňačka s kroupami a klobásou
Další z receptů našich babiček bude polévkový. Čeká nás výborná a zdravá polévka ze zelí, klobásy, brambor a krup, tedy zelňačka. Podle receptu, který Vladimíra Jakouběová získala před lety od z babiček v Českém ráji.
Zelňačka s kroupami a klobáskou
¼ kg kysaného zelí
2 klobásky
1 cibule
2 strouhané syrové brambory
hrst krup
kysaná smetana
1 žloutek
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
muškátový květ
kmín
Nakrájíme cibuli, osmahneme, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, osmahneme, aby pustila šťávu, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a povaříme. Po chvíli přidáme nastrouhané brambory a vaříme do změknutí. Kroupy uvaříme zvlášť. Měkké přidáme do polévky, zahustíme hrnkem kysané smetany, ve které jsme rozmíchali mouku a žloutek. Povaříme, okořeníme květem a pepřem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.