Nebojte se klasiky, protože není čeho se bát, ujišťuje zakladatel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš

Začínal jako lokální českolipský festival s pěti projekty. 22. ročník festivalu Lípa Musica má 20 projektů na 16 místech ve třech krajích. Program přiblížil ředitel festivalu Martin Prokeš.

V pátek 30. června 2023 si milovníci klasické hudby mohou na saském hradě Oybin užít malou ochutnávku festivalu Lípa Musica. Zazní klasické i filmové melodie v podání souboru předních hráčů na žesťové nástroje, který nese název Czech Brass. Tóny skladeb Bacha, Bizeta, Bernsteina či filmové melodie z Fantomase, Angelique nebo Foresta Gumpa určitě navodí tu správnou prázdninovou náladu.

„Je to úkol a výzva, kterými se zabývají všichni promotéři nejen klasické hudby, ale v té klasice obzvlášť. Já bych řekl, že každý festival by měl mít své podmotto ‚Nebojte se klasiky‘, protože opravdu není čeho se bát,“ myslí si zakladatel a ředitel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš.

„Je potřeba si uvědomit, že klasika nás provází pořád, celým naším životem. Je součástí hitů, které známe a milujeme, protože jsou vlastně jenom převzaté a remasterované. Jsou součástí většiny filmů, klasická muzika vytváří tu překrásnou emoci romantiky i smutku. Klasická muzika je součásti našich začátků při narození, při svatbách, i při našem odchodu, zkrátka je všudypřítomná,“ připomíná.

„Samozřejmě je potom vždy na dramaturgovi, nebo na umělecké radě, aby správně namíchala tu ingerienci, aby to zaujalo,“ dodává.

Co ředitel festivalu klasické hudby poslouchá ve volném čase? Jak se Martin Prokeš dostal k vážné hudbě? Jaké vazby má na rodinu Marka Ebena? V kolika letech Marin Prokeš zakládal festival Lípa Musica? Jak se festival za 22 ročníků proměňoval? A na co se příznivci festivalu můžou těšit letos? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související