Nákyp malinový

Višně, třešně, rybíz, letní jablka, mrkev, květák, fazolky a dokonce i brambory. Na polích a v zahrádkách to v červenci dozrává a tak měly naše babičky napilno nejen v kuchyni. Ale z čerstvých surovin se dobře vařilo a peklo. Třeba malinový nákyp. Recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Pro 6 osob dej na misku plnou lžíci malinové zavařeninky a rozetři ji, dej k ní 6 lotů tlučeného cukru, udělej ze šesti bílků tuhý sníh a po kouštínku ho do toho vmíchej; potom vymaž melounovou formu, vysyp ji piškotovými drobty, dej to do ní a nech to hodinu v páře vařit, pak to vyklop a nes na tabuli.

Chceš-li to míti červenější, tedy do toho přidej lžičku alkermesové šťávy (alkermes je neškodné červené barvivo ze sušené samičky červa dubového do pečiva nebo šťávy. Přidá-li se do něj několik kapek citronu, červená barva se změní v modrou – tohle na vesnici určitě naše babičky neznaly).

1 lot = 16,05 gr

Zdroj: web geneze.info; oddíl Staré české míry