Na zahřáti i povzbuzení: Domácí medovina

28. leden 2021

Historie tohoto receptu sahá až do starého světa. Jde o medovinu, která se na našem území vařila už v období Velké Moravy.

Domácí medovina

10,5 litru vody
1,5 kg medu
20 g droždí
kousek celé skořice
kůra z 1/4 citronu

Vodu s medem přivedeme k varu a vaříme celou hodinu, přičemž se sbírá pěna, až je voda úplně čistá (nádoba, v níž medovinu vaříme, nesmí být oprýskaná). Po svaření se nádoba postaví do teplé místnosti, aby pomalu zchladla. Do vychladlé medoviny se přidá droždí, skořice, citrónová kůra a nechá se 8 dní kvasit.
Po 8 dnech se procedí plátnem, nalije do litrových lahví a dobře uzavře korkovými zátkami. Láhve se uloží do sklepa. Za 2–3 týdny je nápoj velmi chutný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.