Na zahřáti i povzbuzení: Domácí medovina
Historie tohoto receptu sahá až do starého světa. Jde o medovinu, která se na našem území vařila už v období Velké Moravy.
Domácí medovina
10,5 litru vody
1,5 kg medu
20 g droždí
kousek celé skořice
kůra z 1/4 citronu
Vodu s medem přivedeme k varu a vaříme celou hodinu, přičemž se sbírá pěna, až je voda úplně čistá (nádoba, v níž medovinu vaříme, nesmí být oprýskaná). Po svaření se nádoba postaví do teplé místnosti, aby pomalu zchladla. Do vychladlé medoviny se přidá droždí, skořice, citrónová kůra a nechá se 8 dní kvasit.
Po 8 dnech se procedí plátnem, nalije do litrových lahví a dobře uzavře korkovými zátkami. Láhve se uloží do sklepa. Za 2–3 týdny je nápoj velmi chutný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.