Na návštěvě u sousedů aneb Jak se žije v Sasku

V Seriálu týdne se podíváme, jak se žije u našich německých sousedů. Tedy ve svobodném státu Sasko, se kterým máme společnou hranici. Jaké tam jsou mzdy, odvody, důchody nebo dávky pro samoživitele?

Čtěte také

Do Žitavy vyrazil náš redaktor pro Německo Petr Kumpfe, aby se na to všechno zeptal šéfa tamní Obchodní a hospodářské komory Jiřího Zahradníka. A začal tím, proč se vlastně Sasku říká svobodný stát.

Ptal se také na to, jak se mají tamní zaměstnanci a jestli se tam Čechům z příhraničí stále vyplatí jezdit za prací. Zajímalo ho také, jaké je Sasko pro podnikatele. Obchodní a hospodářská komora v Žitavě spravuje zhruba 44 procent území Saska a má zhruba 98 tisíc členů. Řemeslníci jsou sdružení v Řemeslné komoře, která má zhruba 36 tisíc členů. Členství v těchto komorách je v Německu povinné.

A jak moc blízko skutečnosti je v Sasku častá česká představa o německých důchodcích, kteří mají velkou penzi, můžou nakupovat všechno a důchod tráví někde na Mallorce?

A přiblíží také, jak se v Sasku žije lidem, kteří můžou pracovat jen částečně; jako jsou studenti nebo svobodné matky, nebo třeba nepracují vůbec.

autoři: Petr Kumpfe , reČRoL
Spustit audio

Související