Na Jilemnicku zabavili veterináři chovateli skotu 31 zvířat. Na podrobnosti jsme se zeptali ředitele krajské veterinární správy

31. říjen 2022 12:04

Státní veterinární správa musela chovateli z Jilemnicka odebrat kvůli špatné péči 31 kusů skotu. Dalších 5 zvířat našli inspektoři mrtvých. Ta uhynula v posledních dvou týdnech a chovatel je nenechal odvézt do asanačního podniku. Na detaily případu jsme se zeptali ředitele Krajské veterinární správy SVS pro Liberecký kraj Romana Šebesty.

„Podmínky chovaných zvířat byly velmi špatné. Ta stáj byl stavebně nevyhovující, byla propadlá střecha, zvířata žila v nánosu hnoje a výkalů, navíc v té budově byla prasklá voda, takže část té stáje byla zatopená. Zvířata byla ve vazném ustájení, takže nemohla mít ani možnost volného pohybu,“ přiblížil nevyhovující životní podmínky zvířat Roman Šebesta.

Veterinární inspektoři skot majiteli odebrali a umístili do náhradní péče. Jeho majiteli hrozí až třímilionová pokuta. Podle ředitele krajské veterinární správy nešlo o první případ v Libereckém kraji. Špatné zacházení s hospodářskými zvířaty řešili v nedávné době veterináři i na Českolipsku.

Na podobné případy veterinární inspekce přijde buď během předem neohlášených kontrol, které se podle Šebesty odvíjejí od toho, jaké riziko z hlediska životních či zdravotních podmínek zvířatům u daného chovatele hrozí. Na některé případy také upozorní inspektory veřejnost.

„Je to velikým přínosem, protože dnes se řada zvířat chová pastevním způsobem a veřejnost je důležitým prvkem k tomu, aby se ty případy nedostatečné péče, nebo nějakých jiných problémů, odhalovaly,“ doplnil Roman Šebesta.

Spustit audio

Související