Výlov liberecké přehrady před její rekonstrukcí je už hotový. Ryby rozvezli rybáři do jiných nádrží v regionu

Asi 80 rybářů přijelo v sobotu 15. října ráno k přehradě Harcov v Liberci. Před plánovanou rekonstrukcí vodní nádrže z ní museli vylovit veškeré ryby. Museli se ale vypořádat s neočekávanými potížemi.

Prasklo totiž jedno z hrazení, takže z nádrže vytekla zbylá voda do Harcovského potoka. A s ní vytekly také ryby, takže výlov neočekávaně probíhal i pod hrází. I přes tyto potíže dokončili rybáři výlov před polednem.

Vylovené ryby ale neskončily na talíři, jak je u výlovů zvykem. Rybáři je naložili do speciálních kádí v autech a rozvezli je do jiných přehrad na Liberecku, třeba na Mlýnici nebo na Fojtku.

Na výlov dohlíželi také ochránci přírody, kteří už týden z přehrady odnášeli škeble rybničné. Do třech rybníků v regionu jich odnesli na 2 500. Po rekonstrukci liberecké přehrady do ní část škeblí opět vrátí. Ostatní vzácní živočichové, jako třeba žáby nebo užovky, opustili prostor nádrže sami, když tam začaly práce.

V nejbližší době má začít odbahňování nádrže. Těžká technika odstraní nánosy, kterých je tam podle odhadu na 26 tisíc metrů kubických. Teprve potom začne samotná rekonstrukce za téměř 400 miliónů korun. Bude se opravovat prosakující zděná hráz, její podloží a jedna z nábřežních zdí.

autoři: Eva Malá , Jan Holub , reČRoL
Spustit audio

Související