Přibývá střetů aut se zvěří. Policista radí, co dělat, když je srážka nevyhnutelná

5. květen 2022

Od října 2021 do března 2022 přibylo v Česku srážek aut se zvěří zhruba o čtvrtinu. Jen v Libereckém kraji řešila police v uvedeném období víc než 500 takových kolizí. Nehody si vyžádaly jedno těžké a více než třicet lehkých zranění.

Podle policejních statistik se v období od října 2021 do března 2022 stalo jen v Libereckém kraji 516 takových nehod. To je oproti předchozímu období nárůst zhruba o čtvrtinu. Nejvíc jich bylo na Liberecku (147) a Českolipsku (251).

Nedoporučujeme se vyhýbat střetu se zvěří přejetím do protisměru, hrozí tím nebezpečí nejen pro řidiče vozidla, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu.
Vojtěch Robovský, policejní mluvčí

Čtěte také

K vůbec nejhorším úsekům patří podle zveřejněné statistiky silnice II. třídy číslo 9 u Skalice na Českolipsku. Na úseku dlouhém necelý kilometr a půl to bylo za uvedené období 22 nehod. Nejčastěji se auta srazila s přebíhajícími srnami a srnci, na dalším místě figurují divočáci. Hmotná škoda jen na tomto úseku dosáhla podle mluvčího České pojišťovny Jana Marka čtvrt milionu korun. Nehody si také vyžádaly jedno těžké a více než třicet lehkých zranění.

K, z pohledu srážek se zvěří, nebezpečným úsekům v Libereckém kraji patří v podstatě všechny silnice, které vedou lesními úseky. K rizikovým patří například silnice I. třídy z Liberce na Děčín u Bílého Kostela, i silnice z Ještědu, nebo některé úseky na Frýdlantsku.

Podle Vojtěcha Robovského z krajské policie v Liberci by si řidiči měli dávat pozor hlavně v brzkých ranních hodinách a v podvečer, kdy zvěř migruje za pastvou a zpět. A není to jen na podzim a na jaře, kdy zvěř vychází z lesů na louky, ale i koncem léta a začátkem podzimu, v období říje.

Policista také radí, co dělat v případech, že je srážka nevyhnutelná: „Snížíme rychlost jízdy a ztlumíme dálková světla, která zvěř mohou oslňovat. Pokud není možné střetu zabránit, zpomalíme natolik, jak to okolnosti umožní. Nedoporučujeme se vyhýbat střetu přejetím do protisměru, hrozí tím totiž nebezpečí nejen pro nás, ale i pro ostatní.“

Podle Vojtěcha Robovského vyjíždějí dopravní policisté k podobným nehodám téměř denně.

Opatření, která by nehodám se zvěří měla zabránit, připravují také silničáři. Ředitelství silnic a dálnic začalo s výstavbou oplocení kolem silnice u Bílého Kostela. Jde o úsek dlouhý přibližně tři kilometry. Podle mluvčího ředitelství Jana Rýdla se další chystá také kolem silnice I/35 z Liberce do Turnova v Paceřickém kopci. O dalších úsecích se zatím podle něj nejedná.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související