Mrkvance s ořechovou nádivkou
Jaký kraj, taková kuchyně, tak by se dalo shrnout další povídání o kuchyních našich babiček, ke kterému Vladimíra Jakouběová připravila recept na mrkvance s ořechovou nádivkou.
Mrkvance s ořechovou nádivkou
40 dkg polohrubé mouky
20 dkg najemno postrouhané mrkve
25 dkg másla
2 lžíce amonia
nádivka:
umleté ořechy
trochu mléka
2 lžíce medu
cukr dle chuti
1-2 lžíce smetany
V troše mléka necháme rozpustit med, přivedeme k varu, přisypeme ořechy a krátce povaříme do zhoustnutí. Podle chuti přidáme cukr a smetanu. Necháme vychladnout.
Na vále smícháme mouku s amoniem. Přidáme mrkev a na kousky pokrájený tuk. Rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na tloušťku 2-3 mm. Vykrájíme kolečka, na každé položíme lžičku nádivky, přehneme a okraje stlačíme. Na vymazaném plechu upečeme. Upečené obalíme v moučkovém cukru nebo vydatně pocukrujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.