Mrkvance s ořechovou nádivkou

2. březen 2021

Jaký kraj, taková kuchyně, tak by se dalo shrnout další povídání o kuchyních našich babiček, ke kterému Vladimíra Jakouběová připravila recept na mrkvance s ořechovou nádivkou.

Mrkvance s ořechovou nádivkou

40 dkg polohrubé mouky
20 dkg najemno postrouhané mrkve
25 dkg másla
2 lžíce amonia

nádivka:
umleté ořechy
trochu mléka
2 lžíce medu
cukr dle chuti
1-2 lžíce smetany

V troše mléka necháme rozpustit med, přivedeme k varu, přisypeme ořechy a krátce povaříme do zhoustnutí. Podle chuti přidáme cukr a smetanu. Necháme vychladnout.

Na vále smícháme mouku s amoniem. Přidáme mrkev a na kousky pokrájený tuk. Rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na tloušťku 2-3 mm. Vykrájíme kolečka, na každé položíme lžičku nádivky, přehneme a okraje stlačíme. Na vymazaném plechu upečeme. Upečené obalíme v moučkovém cukru nebo vydatně pocukrujeme.

Spustit audio