Mladý pušky Šaldova divadla, říká o svých hostech Zdeněk Kupka. Herci Filip Jáša a Stavros Pozidis účinkují i v jeho režijním debutu

11. květen 2022

Herec Divadla F. X. Šaldy Zdeněk Kupka opět v roli moderátora. Do pořadu Setkání u mikrofonu si pozval své kolegy Filipa Jášu a Stavrose Pozidise, kteří na scéně libereckého divadla právě končí první sezonu. V neformálně vedeném rozhovoru tak přišla řeč nejen na jejich společný obor a jeho smysl, ale třeba i na sžívání se s Libercem, otužování, hokejové sny, řecké kořeny, nebo na černou komedii Strip Poker.

A proč se bavili zrovna o ní? Hra, která měla v dubnu 2022 svou premiéru, je totiž režijním debutem Zdeňka Kupky a společně s herečkami Eliškou Jansovou a Michaelou Foitovou v ní účinkují i oba hosté. Hrají ji na minimalisticky pojaté scéně ve zkušebně činohry v Malém divadle, do které se vejde jen kolem šedesáti diváků.

„Inscenace má většinou nějaký tvar, za který se dá schovat. Ať už je to režijní nebo scénografická koncepce, tak vždycky je něco, co herce v té emoci podrží. Tohle byla práce mezi černými stěnami, jen v náznaku tam byl stoleček a gauč, a jediné co tam bylo, tak jsme byli my čtyři herci. A stáli jsme tam nazí, tedy duševně, a museli jsme s tím takto pracovat. A já vlastně nevím, jak to vypadá, ale slyšel jsem diváky, že to fungovalo,“ podělil se o své dojmy z inscenace Strip Poker Filip Jáša.

„Sama o sobě ta hra tím, že se odehrává v takhle komorním prostoru, je pro nás další novou zkušeností. Sice ze školy jsme zvyklí na klauzury, které se odehrávají na učebně, ale tím, že jsme přišli sem, tak najednou člověk hraje na tom velkém divadle, které má kapacitu několik stovek lidí. A teď naopak musí být v malém komorním prostoru, kde je vidět úplně všechno, jakékoliv mrknutí, pohnutí prstu, takže se musí zamýšlet nad úplně jiným herectvím a jiným přístupem,“ doplnil kolegu Stavros Pozidis.

A jak se poprvé režírovalo herci Zdeňku Kupkovi? Na to se ho naopak zeptali jeho mladší kolegové, když na chvíli převzali moderátorskou roli. „Netušil jsem, že je to tak náročné, takže už teď se skláním před všemi režiséry, protože to je takový energetický výdej, o kterém jsem vůbec netušil. Říkal jsem si, že když tam ten režisér sedí za stolkem, že přece to není tak náročné, ale opak je pravdou. No a pak to byly příšerné nervy,“ odpověděl Zdeněk Kupka s tím, že režírování pro něj bylo výjimečným zážitkem. Strip Poker se tuto sezonu hraje ještě 15. května a 15. června.

A co se z rozhovoru zkušeného herce se svými začínajícími kolegy ještě dozvíte? Třeba to, jak se k oboru dostali, jak se dostali do souboru liberecké činohry i co na ní říkají, nebo co si myslí o smyslu své profese. Uslyšíte také, že v Šaldově divadle aktuálně chystají jeden slavný muzikál a také jednu velkolepou inscenaci, na které spolupracují všechny tři soubory – činoherní, operní i baletní. Kromě toho se dozvíte i to, jak vidí město Liberec Jihomoravan a Jihočech.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související