MHD v Jablonci nad Nisou bude od února zajišťovat společnost Umbrella

6. listopad 2020 12:13

Rada města vybrala nového dopravce, společnost Umbrella Coaches and Buses z osmi nabídek. Zastupitelé návrh ve čtvrtek 5. listopadu odpoledne schválili na mimořádném zasedání.

Čtěte také

V Jablonci nad Nisou se změní provozovatel autobusové dopravy. O d února 2021 bude dopravu ve městě a okolních obcích zajišťovat společnost Umbrella Coaches and Buses. Stávajícímu dopravci, firmě BusLine, končí smlouva v lednu 2021. Město letos původně vybralo dopravce na deset let. Tendr ale posuzoval antimonopolní úřad a hrozilo, že se provoz autobusů od února nepodaří zajistit. Magistrát proto zakázku zrušil a napřímo oslovil osm dopravců. Ta od firmy Umbrella byla nejvýhodnější, jak potvrdil primátor Jablonce Jiří Čeřovský z ODS. Nové autobusy budou klimatizované a vybavené bezplatnou sítí wi-fi pro připojení k internetu. Podle jednatele firmy Pavla Steinera mají řidiče už zajištěné.

Společnost Umbrella Coaches and Buses spolupracuje s poskytovatelem mezinárodní autobusové dopravy FlixBus, pro kterou loni najezdila téměř 25 milionů kilometrů. Dopravce má zkušenosti i z městské dopravy, kterou zajišťuje v německém Hamburgu nebo Karlsruhe. V Jablonci nad Nisou nasadí firma nízkopodlažní mercedesy z let 2013 a 2014. Všechny vozy jsou klimatizované a vybavené wi-fi.

Zdroj: ČTK

Město hledalo nového dopravce dlouho

Jablonec vypsal na začátku roku 2019 soutěž na zajištění dopravy ve městě a přilehlém regionu na příštích deset let. Na začátku dubna 2020 ji získala pražská firma About Me s nabídkovou cenou 48,38 korun na kilometr, tedy 684,577 milionu korun bez DPH. Druhým účastníkem byla Autobusová doprava Podbořany, která nabídla výrazně vyšší cenu.

Soutěž ale napadla jak neúspěšná firma, tak BusLine MHD Jablonecko, který se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek město nakonec soutěž zrušilo. V poptávkovém řízení pak podala nabídku jediná firma - BusLine MHD Jablonecko, která ve městě léta jezdí. Zastupitelé ji ale na začátku října odmítli. Nabídková cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká, dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži.

Čtěte také

Právníci, kteří pro město soutěž zajišťovali, doporučili vzhledem k situaci na trhu poptávku zopakovat. Městu se to vyplatilo, dostalo osm nabídek s cenou od 67,40 Kč od společnosti Enjoy Europe po 44,56 Kč za kilometr od Umbrelly. Zastupitelé dostali také sdruženou nabídku krajské společnosti ČSAD Liberec a Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), kde má Jablonec minoritní podíl. Nabízely cenu o 10 až 15 % nižší než BusLine MHD Jablonecko. Podmínkou ale bylo memorandum o společném postupu a zahájení jednání o zakázce na dalších 10 let. Právníci označili návrh za vstřícný, rizikem je ale podle nich mnoho formalit, které by bylo třeba před uzavřením smlouvy splnit. I proto dali zastupitelé přednost nabídce Umbrelly.

autor: Šárka Škapiková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související