Provoz MHD v Jablonci nad Nisou by od nového roku mohl zajišťovat liberecký dopravní podnik

24. říjen 2020 06:00

Společnost Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou to jablonecké radnici nabídla v souvislosti s končící smlouvou stávajícího dopravce. Městskou a příměstskou dopravu v Jablonci teď zajišťuje společnost BusLine, smlouva jí končí na konci ledna 2021.

Čtěte také

Město Jablonec nad Nisou vypsalo na jaře výběrové řízení; společnost BusLine, která se do něj nepřihlásila, ho ale napadla. V souvislosti s dlouhým vyšetřováním ze strany Antimonopolního úřadu Jablonec řízení zrušil a rozhodl se oslovit dopravce napřímo. Pokud liberecký dopravní podnik nabídne dobré podmínky, město bude podle vedení radnice o nabídce jednat na listopadovém zasedání zastupitelů.

DPMLJ nabízí Jablonci nad Nisou zajištění dopravy ve městě i přilehlém regionu od 1. února příštího roku, kdy městu skončí smlouva se společností BusLine. Část autobusů by v takovém případě subdodavatelsky zajistil krajský podnik ČSAD Liberec, protože dopravní podnik nemá potřebný počet autobusů ani řidičů. Vyplývá to z nabídky, kterou jablonečtí zastupitelé dostali.

Čtěte také

Majoritním vlastníkem DPMLJ je město Liberec, minoritní podíl pouhých 0,38 % akcií drží od roku 2010 město Jablonec. Dopravce ale nemá dost autobusů a řidičů, proto by 12 vozy s řidiči vypomohla firma ČSAD Liberec, kde drží prostřednictvím své firmy Autobusy LK 99 % akcií Liberecký kraj, zbytek vlastní obce. Nabídka dopravního podniku by měla být pro Jablonec zhruba o 15 až 23 milionů bez DPH za rok levnější než nabídka BusLinu. Podmínkou je ale podpis memoranda o společném postupu. Ve druhé polovině roku 2021 by navíc měla začít jednání o přidělení dopravní obslužnosti na Jablonecku libereckému dopravnímu podniku na dalších deset let.

Čtěte také

Bývalý primátor Milan Kroupa (dříve ANO) upozornil, že podobná jednání vedl už na začátku loňského roku, ale ztroskotala, a proto se radnice dohodla s BusLinem. Zastupitelé Jablonce nad Nisou zároveň pověřili současného premiéra Jiřího Čeřovského, aby nechal zpracovat nezávislou firmou postup pro vybudování vlastního dopravního podniku včetně finančního plánu a časového harmonogramu. Předložit ho má na prosincovém jednání. Město už v roce 2018 založilo vlastní firmu Jablonecká dopravní s cílem dopravu převzít. Náklady na pořízení zhruba 30 autobusů a provoz podniku včetně řidičů se ale radnici zdály vysoké.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související