Začalo se mi to líbit, až když to začali zasklívat, říká o nové přístavbě ředitelka muzea. Teď má Krystal titul Stavba roku

23. říjen 2020

Šestileté úsilí od vypsání architektonické soutěže na přístavbu jabloneckého Muzea skla a bižuterie po jeho dokončení má prestižní tečku na závěr. Jeden z osmi titulů Stavba roku 2020, kterými jsou oceňovány ty nejvýznamnější události roku ve stavitelství a architektuře. U moderní stavby nazývané Krystal s ředitelkou jabloneckého muzea skla a bižuterie Miladou Valečkovou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„Náš hlavní záměr byl najít prostor pro stálou expozici vánočních ozdob, proto jsme začali přemýšlet o přístavbě. Naším prvním krokem bylo, že jsme se zeptali památkářů, jestli nás vůbec k něčemu pustí. Až na základě aspektů od památkářů jsme vyhlašovali architektonickou soutěž,“ zavzpomínala na počátek projektu ředitelka muzea Milada Valečková.

Zadavatele soutěže nakonec nejvíc zaujal návrh pražského studia Hlaváček – architekti. Napoprvé se prý ale ředitelka Valečková návrhu přístavby zalekla, nechala se ale přesvědčit právě pro tuto odvážnou variantu.

„Mě se ten barák začal líbit v okamžiku, kdy se začal zasklívat. Dokud byla jenom ta holá kovová konstrukce, tak to bylo ještě hodně divoké, ale když se začalo zasklívat, tak musím říct, že jsem se zamilovala. A pak jsem se úplně zamilovala, když jsem se poprvé dostala do toho třetího nadzemního, a vykoukla jsem těmi skleněnými výplněmi ven. To je pohled, který skutečně uchvátí,“ doplnila ředitelka muzea.

Netradiční pojetí muzejní přístavby zaujalo i odbornou komisi soutěže Stavba roku 2020. Jablonecký krystal se stal jednou z osmi staveb, která získala ocenění Stavba roku 2020. V Libereckém kraji tento titul získalo ještě sídlo firmy LASVIT v Novém Boru a nový bytový komplex Rezidence Park Masarykova v Liberci.

Jablonecké muzeum je stejně jako všechny podobné instituce uzavřené, ale skelněný Krystal můžete obdivovat zvenku a v noci dokonce nádherně září. Co se výstav týká, tak současná svítidla vystavená v rámci mezinárodního trienále skla a bižuterie nahradí umělecká díla sklářských výtvarníků v rámci výstavy Reflexe. Stálá výstava vánočních ozdob by měla být dokončena v roce 2021.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.