Merkvová vomasta
S příchodem jara začal v dobách našich babiček čas prací na poli a to znamenalo hospodáře do práce vybavit svačinou. Třeba chlebem s mrkvovou pomazánkou.
Merkvová vomasta
5-6 větších mrkví
4-6 stroužků česneku
po špetce cukru, soli a pepře
4 lžíce husté smetany nebo tvarohu
15 dkg domácího sýra
Mrkev a sýr nastrouháme. Smícháme s rozmačkaným česnekem a smetanou. Podle chuti osolíme, osladíme a opepříme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.