Medová roláda
Pokud máte rádi sladké, tak tento recept vás určitě potěší. Podíváme se do cukráren, které u nás vznikaly na konci 19. století a na přípravu jednoho z lahodných zákusků.
Medová roláda
160 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g medu
1 celé vejce
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
špetka soli
lžička jedlé sody
Do mísy dáme celé vejce, žloutky, cukr, med a vyšleháme do pěny. Ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Mouku smícháme se sodou. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme střídavě sníh a mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený povoskovaným papírem a upečeme dozlatova. Upečenou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí papír sloupneme, rozmotanou roládu potřeme libovolným máslovým krémem a zarolujeme. Povrch rolády můžeme potřít zbytkem krému a posypat nastrouhanými ořechy, nebo jen před podáváním pocukrovat.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.