Medová roláda

20. únor 2020

Pokud máte rádi sladké, tak tento recept vás určitě potěší. Podíváme se do cukráren, které u nás vznikaly na konci 19. století a na přípravu jednoho z lahodných zákusků.

Medová roláda

160 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g medu
1 celé vejce
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
špetka soli
lžička jedlé sody

Do mísy dáme celé vejce, žloutky, cukr, med a vyšleháme do pěny. Ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Mouku smícháme se sodou. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme střídavě sníh a mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený povoskovaným papírem a upečeme dozlatova. Upečenou roládu stočíme i s papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí papír sloupneme, rozmotanou roládu potřeme libovolným máslovým krémem a zarolujeme. Povrch rolády můžeme potřít zbytkem krému a posypat nastrouhanými ořechy, nebo jen před podáváním pocukrovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.