Masové placky s vomajdou

20. únor 2020

Předchůdkyní sekané a dalších pokrmů z mletého masa je sekanina. Její příprava byla rychlá a úsporná. Mleté nebo nasekané maso se dalo jednoduše nastavit a pak připravit třeba masové placky s vomajdou.

Masové placky s vomajdou

na placky:
½ kg mletého masa
10 dkg slaniny
1 cibule
1 hrst strouhanky
1 dcl mléka
1 vejce
3 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka
sádlo

na omáčku:
10 dkg másla
1-2 lžíce hladké mouky
½ l masového vývaru
sůl
mletý pepř
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
1 dcl zakysané smetany

Cibuli i slaninu nakrájíme nadrobno a společně opečeme na lžíci sádla. Do mísy dáme maso, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, vejce, mléko a osmaženou cibuli se slaninou. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Důkladně rukou propracujeme. Namočenýma rukama tvarujeme malé placičky a na sádle je usmažíme z obou stran dočervena. V kastrolu zahřejeme máslo. Přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme. Množství vývaru upravíme podle toho, jak hustou chceme omáčku. Osolíme, opepříme a 10-15 minut povaříme. Pak přidáme křen a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s bramborami. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.