Masové placky s vomajdou
Předchůdkyní sekané a dalších pokrmů z mletého masa je sekanina. Její příprava byla rychlá a úsporná. Mleté nebo nasekané maso se dalo jednoduše nastavit a pak připravit třeba masové placky s vomajdou.
Masové placky s vomajdou
na placky:
½ kg mletého masa
10 dkg slaniny
1 cibule
1 hrst strouhanky
1 dcl mléka
1 vejce
3 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka
sádlo
na omáčku:
10 dkg másla
1-2 lžíce hladké mouky
½ l masového vývaru
sůl
mletý pepř
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
1 dcl zakysané smetany
Cibuli i slaninu nakrájíme nadrobno a společně opečeme na lžíci sádla. Do mísy dáme maso, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, vejce, mléko a osmaženou cibuli se slaninou. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Důkladně rukou propracujeme. Namočenýma rukama tvarujeme malé placičky a na sádle je usmažíme z obou stran dočervena. V kastrolu zahřejeme máslo. Přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme. Množství vývaru upravíme podle toho, jak hustou chceme omáčku. Osolíme, opepříme a 10-15 minut povaříme. Pak přidáme křen a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s bramborami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.