Masopustní recept: Babiččiny domácí koblihy
Brzy bude masopustní úterý a tak bude na čase pustit se do pečení koblih. Podle receptu našich babiček je to celkem pracný postup, ale protože výsledek stojí za to, tak si to s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme od zadělání těsta po zlatavý koblížek.
Domácí koblihy
3/4 kg hladké mouky
špetka soli
4 dkg droždí
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
6 žloutků
3 lžíce rumu
asi 1/4 l mléka
tuhá marmeláda na plnění, popř. maková, nebo ořechová nádivka
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na pocukrování
sádlo na smažení
V míse zaděláme řidší kvásek z mléka, droždí, cukru a špetky mouky a necháme ho vykynout. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, zbytek mléka a zasypeme moukou, dobře propracujeme a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto se lehce rozválíme na sílu přibližně 1 cm, obrácenou skleničkou naznačíme kroužky. Část kroužků vykrájíme. Do středu nevykrojených kroužků dáme lžičkou nádivku, přiklopíme vykrojenými kroužky, opatrně přitlačíme okraje a koblihy vykrojíme. Necháme vykynout pod utěrkou. Potom koblihy smažíme v horkém sádle. Vrstva tuku musí být tak vysoká, aby v ní koblihy plavaly. Při správném postupu by měly dokonce samy „přeskočit“ a otočit se na druhou stranu. Po usmažení mají mít na bocích pěkný světlý proužek. Usmažené necháme na sítě okapat od tuku a studené posypeme moučkovým cukrem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.