Masopustní recept: Babiččiny domácí koblihy

9. únor 2021

Brzy bude masopustní úterý a tak bude na čase pustit se do pečení koblih. Podle receptu našich babiček je to celkem pracný postup, ale protože výsledek stojí za to, tak si to s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme od zadělání těsta po zlatavý koblížek.

Domácí koblihy

3/4 kg hladké mouky
špetka soli
4 dkg droždí
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
6 žloutků
3 lžíce rumu
asi 1/4 l mléka
tuhá marmeláda na plnění, popř. maková, nebo ořechová nádivka
moučkový cukr s vanilkovým cukrem na pocukrování
sádlo na smažení

V míse zaděláme řidší kvásek z mléka, droždí, cukru a špetky mouky a necháme ho vykynout. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, zbytek mléka a zasypeme moukou, dobře propracujeme a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto se lehce rozválíme na sílu přibližně 1 cm, obrácenou skleničkou naznačíme kroužky. Část kroužků vykrájíme. Do středu nevykrojených kroužků dáme lžičkou nádivku, přiklopíme vykrojenými kroužky, opatrně přitlačíme okraje a koblihy vykrojíme. Necháme vykynout pod utěrkou. Potom koblihy smažíme v horkém sádle. Vrstva tuku musí být tak vysoká, aby v ní koblihy plavaly. Při správném postupu by měly dokonce samy „přeskočit“ a otočit se na druhou stranu. Po usmažení mají mít na bocích pěkný světlý proužek. Usmažené necháme na sítě okapat od tuku a studené posypeme moučkovým cukrem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.