Masopustní pekáč
V dobách našich babiček bylo masopustní úterý posledním dnem hodování a veselí. A proto nás čeká recept na masopustní pekáč, který potěší milovníky různých pečínek.
Masopustní pekáč
4 větší kusu bůčku
6 kuřecích stehen
3 uzená žebra
4 větší cibule
2-3 paličky česneku
sůl
bobkový list
nové koření
rozmarýn
Uzená žebra uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a rozprostřeme do pekáče. Kuřecí stehna a bůček osolíme a opepříme. Na cibuli naskládáme všechno maso. Přidáme k němu paličky česneku se skrojenými vršky, koření a kousky čerstvého rozmarýnu. Trošku podlijeme vývarem z uzeného, přikryjeme pokličkou, nebo alobalem a vložíme do trouby. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do změknutí a zezlátnutí. Podáváme s chlebem a kyselými okurkami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.