Masopustní pekáč

16. únor 2021

V dobách našich babiček bylo masopustní úterý posledním dnem hodování a veselí. A proto nás čeká recept na masopustní pekáč, který potěší milovníky různých pečínek.

Masopustní pekáč

4 větší kusu bůčku
6 kuřecích stehen
3 uzená žebra
4 větší cibule
2-3 paličky česneku
sůl
bobkový list
nové koření
rozmarýn

Uzená žebra uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a rozprostřeme do pekáče. Kuřecí stehna a bůček osolíme a opepříme. Na cibuli naskládáme všechno maso. Přidáme k němu paličky česneku se skrojenými vršky, koření a kousky čerstvého rozmarýnu. Trošku podlijeme vývarem z uzeného, přikryjeme pokličkou, nebo alobalem a vložíme do trouby. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do změknutí a zezlátnutí. Podáváme s chlebem a kyselými okurkami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.