Masopustní koblihy
Mezi tradiční masopustní pečivo patří koblihy a tak si nejen jejich pečení připomeneme v receptech našich babiček s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.
- ½ kg hladké nebo polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru krupice
- 3 dkg droždí
- ¼ l mléka
- špetka soli
- kůra z poloviny citrónu
- 2 lžíce rumu
- marmeláda na plnění
- sádlo na smažení
Zahřejeme mléko, rozpustíme v něm cukr, sůl a droždí. Přidáme trochu mouky a vše dobře zamíchané necháme pod plátnem vzejít. Do kvásku pak vlijeme rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmícháváme mouku.
Vzniklé měkké těsto hněteme tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho necháme vykynout. Vyválíme silnější plát těsta a vykrájíme kolečka.
Koblihy smažíme na sádle nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Usmažené naplníme marmeládou cukrářskou plničkou. Hotové pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.