Masopustní koblihy

Mezi tradiční masopustní pečivo patří koblihy a tak si nejen jejich pečení připomeneme v receptech našich babiček s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • ½ kg hladké nebo polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg cukru krupice
  • 3 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • špetka soli
  • kůra z poloviny citrónu
  • 2 lžíce rumu
  • marmeláda na plnění
  • sádlo na smažení

Zahřejeme mléko, rozpustíme v něm cukr, sůl a droždí. Přidáme trochu mouky a vše dobře zamíchané necháme pod plátnem vzejít. Do kvásku pak vlijeme rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmícháváme mouku.

Vzniklé měkké těsto hněteme tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho necháme vykynout. Vyválíme silnější plát těsta a vykrájíme kolečka.

Koblihy smažíme na sádle nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Usmažené naplníme marmeládou cukrářskou plničkou. Hotové pocukrujeme.