Masopustní dobroty: Masopustní šišky
Masopustní úterý bylo v dobách našich babiček posledním dnem bujarého veselí před velikonocemi a tak si s Vladimírou Jakouběovou připomeneme masopustní veselí a usmažíme masopustní šišky. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 3 dcl mléka
- 5 dkg cukru
- 60 dkg hladké mouky
- špetka soli
- 3 žloutky
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- 3 dkg čerstvých kvasnic
- rozinky
- sádlo, nebo tuk na smažení
Do hrnečku s mlékem rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme vykynout kvásek. V míse utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme moukou smíchanou se solí a vykynutý kvásek. Přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a hněteme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny mísy. Těsto necháme v teple asi hodinu kynout. Do těsta zapracujeme rozinky, rozkrájíme na 20 kousků a vyválíme asi 20 cm dlouhých válečků, které v polovině přehneme a zapleteme. Šišky přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.
Šišky smažíme ponořené v rozpáleném sádle minutu pod pokličkou, pak je otočíme a smažíme do zlatohněda. Necháme na sítku okapat a před podáváním pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.