Máslová bába
Vzhledem k ceně másla zřejmě nastává čas našich babiček, kdy se máslem šetřilo. I tak z té doby máme řadu máslových receptů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili máslovou bábu.
- 20 dkg másla
- 18 dkg tlučeného cukru
- vanilka
- 4 vejce
- 1 dcl mléka
- 2 lžíce ovocné šťávy
- 30 dkg mouky
- 1 lžíce sody
- špetka soli
Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně po částech zašleháme žloutky, mléko a ovocnou šťávu. Pak vařečkou vmícháme mouku smíchanou se sodou a sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.