Málokdo si uvědomuje, že zažíváme vodní blahobyt, který tady máme díky našim předkům, říká vodohospodář Petr Vít

7. květen 2022

Kvalita pitné vody a péče o ni v Česku, vztah vody a krajiny, soustava přehradních nádrží v Jizerských horách i dopady těžby v dole Turów na spodní vody.  Nejen o tom byla řeč ve studiu Českého rozhlasu Liberec, kam přijal pozvání vodohospodář Petr Vít.

Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byl vodohospodář Petr Vít

Svému oboru se věnuje už přes třicet let a veřejnost ho může znát i jako jednoho z odborných spoluautorů publikace Přehrady Čech, Moravy a Slezska, která popularizovala vodohospodářské stavby.

 „Často se setkávám s tím, že lidi přestávají vnímat tu vodu a vnímají jí jenom v okamžiku, kdy jim přestane z těch kohoutků téci. Ale my máme ty systémy, díky naší bohaté minulosti vodního hospodářství, masivní a bezpečné. Voda z kohoutku skutečně nemusí téct, ale je to jen při nějaké havárii vodovodního řadu, kterou opravíme maximálně během hodin,“ myslí si Petr Vít. Podle něj si málokdo uvědomuje vodní blahobyt, ve kterém díky vodohospodářské činnosti našich předků teď žijeme. Jen díky nim teď máme dostatek pitné a velmi kvalitní vody.

 „Naše pitná voda je jedna z nejkvalitnějších na světě. Máme přísné normy, máme opravdu kvalitní pitnou vodu, která je monitorovaná a hlídaná. Často nechápu, že lidi tahají ty velké barely vody z těch různých plastových nádob a podobně. Možná by se divili, kdyby udělali rozbor takové vody,“ doplnil Petr Vít. Někde může být víc chlóru, pak podle něj stačí vodu nechat čtvrt hodiny odstát, nebo třeba vodu ochladit pod pět stupňů a následně jí ohřát.

„Měli bychom si uvědomit, že voda je zázrak. Je praprapramátí všeho živého. Měli bychom se k ní chovat s úctou, vděčností a láskou,“ uzavřel svou návštěvu ve studiu Českého rozhlasu Liberec vodohospodář Petr Vít. Celý rozhovor si můžete přehrát pod titulní fotografií tohoto článku.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související