Za vodu si v příštím roce v Libereckém kraji připlatíme. Zjišťovali jsme, o kolik který dodavatel podraží

Kromě dražších energií, některých poplatků či svozu odpadů, zdraží od Nového roku v Libereckém kraji také vodné s stočné. Kolik a kde si za vodu připlatíme?

Severočeská vodárenská už avizovala, že zdraží o 7,3 %. Lidé v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo na Českolipsku tak od Nového roku zaplatí za metr krychlový 112 korun, tedy asi o 8 korun za kubík víc než letos. Pro čtyřčlennou rodinu to při běžné spotřebě bude znamenat asi 1 000 korun ročně navíc. Za zvýšením ceny jsou podle vodohospodářů hlavně investice do zastaralých vodovodních rozvodů a do nových úpraven vod.

O necelých 5 % zdraží v příštím roce voda na Turnovsku a Semilsku. Za metr krychlový tam lidé nově zaplatí asi 118 korun, dosud platili 112 korun a 45 haléřů. Zdražení se dotkne obyvatel zhruba dvaceti obcí a měst, které vodou zásobuje Vodohospodářské sdružení Turnov.

„My jsme se dohodli, protože naše cena je obecně vysoká, že nebudeme navyšovat cenu tak, jako ostatní vlastníci, a schválili jsme navýšení pouze o 4,9 %. Bez DPH bude cena 107,33 a s DPH 117,95 korun,“ uvedl předseda sdružení Milan Hejduk s tím, že za zvýšením ceny letos stojí hlavně inflace provozních nákladů. Naopak nutné investice do infrastruktury se s ohledem na vysoké ceny vody snažili podle něj minimalizovat.

Kolik zaplatí lidé za vodné a stočné ve Frýdlantském výběžku, zveřejní představenstvo Frýdlantské vodárenské společnosti až 30. prosince. Podle předběžných informací ředitele Petra Olyšara by ale i tam mělo jít jen o jednotky procent. Teď tam lidé za metr krychlový platí 115 korun bez daně, s daní to je přes 126 korun.

Spustit audio

Související