Na zajištění vody pro Frýdlantsko a Hrádecko kvůli dolu Turów bude potřeba 1,6 miliardy korun

5. duben 2022 17:33

Část financí na výstavbu vodovodů v českých obcích zasažených těžbou v dole Turów pokryjí kompenzace z Polska, zhruba 700 milionů korun budou muset přidat stát, Liberecký kraj i investoři staveb.

V Hrádku nad Nisou to 5. dubna 2022 oznámili zástupci ministerstev životního prostředí a zemědělství, Libereckého kraje a vodohospodářských firem. První nutné vodárenské stavby by mohly začít vznikat ještě v roce 2022.

Voda ve studních už teď ubývá lidem z Uhelné a Václavic. Mají obavy, že se po prohloubení dolu situace ještě zhorší. Právě tam by měla stavba přivaděče začít co nejdříve.

Vodohospodářské společnosti připravují celkem osm staveb, které mají do oblastí příhraničí, kde se i kvůli těžbě hnědého uhlí v polském dole Turów ztrácí podzemní pitná voda, vodu opět přivést. Podle předsedy představenstva Severočeské vodárenské společnosti Tomáše Indry je nejpřipravenější rekonstrukce úpravny vody v libereckém Machníně, na kterou je už vydané stavební povolení.

„Pak je to ten vlastní přivaděč, kterým tu vodu dovedeme do lokalit, kde je potřeba, tam běží územní souhlas a stavební povolení bychom měli mít někdy v roce 2023. A pak jsou to lokální akce, vázané na ty nejvíc zasažené oblasti, což je Hrádek nad Nisou-Václavice, a Chrastava a Dolní Vítkov,“ doplnil Indra. Na ty už bylo také vydané stavební povolení. Všechny plánované projekty vyjdou na 680 miliónů korun.

Část peněz na stavbu vodovodů bude muset poslat stát, kompenzace z Polska nestačí. Ve Fondu Turów je aktuálně k dispozici 851 milionů korun, které v kompenzacích poslaly na účet Libereckého kraje polská vláda a společnost PGE, které důl patří. Stačit na všechno skutečně nebudou.

Čtěte také

„Všechna česko-polská jednání, která se k té dohodě vedla, se vedla o spolufinancování těch projektů. To významové posouvání dohody směrem k tomu, že Polsko by mělo financovat cele ty investice, není úplně racionální. Pokud bychom měli jasné doklady o tom, že všechny ty investice souvisí s dole Turów, tak bychom mohli žalovat PGE o důlní škody. My ale takové podklady nemáme,“ potvrdil hejtman Libereckého kraje Martin Půta z SLK.

Další peníze bude možné čerpat z programů ministerstva životního prostředí a zemědělství. O tom, jak bude spolufinancování vypadat, by se mělo znovu jednat v květnu nebo červnu.

Voda se kromě Hrádecka ztrácí i na Frýdlantsku, tam je to ale s přípravou projektů vodohospodářských staveb složitější. Podle předsedy představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti a místostarosty Frýdlantu Dana Ramzera z ODS se zatím nepodařilo v územním řízení získat souhlasy vlastníků. Budou tak muset hledat nové trasy pro vodovody, které budou méně konfliktní. To znamená, že povedou třeba pod silnicemi, což stavbu prodraží.

Společnost počítá s rekonstrukcí úpravny vody ve Frýdlantu, s třemi novými vrty a také s výstavbou vodovodů směrem na Bulovku a Dětřichov. Náklady se odhadují na 825 milionů korun. Všechny stavby by měly být hotové do roku 2030.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související