Makový pletenec z Českodubska
I tentokrát zůstaneme u lidové magie a k zakousnutí si upečeme makový pletenec. Se sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1,5 dcl mléka
- 5 dkg cukru
- 1,5 g dkg droždí
- 5 dkg másla
- 1 vejce
- 30 dkg hladké mouky
- špetka soli
- sádlo
- hrubá mouka do formy
Do mísy nalejeme teplé mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ke kvásku přidáme mouku se solí, rozpuštěné máslo, vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme dobře vykynout (3 hodiny).
- Na náplň: 15 dkg utřeného máku
- 2 dcl mléka
- cukr s vanilkou
- ½ lžičky skořice
- 2-3 lžíce tlučeného cukru (podle chuti)
Mezitím v kastrolku přivedeme mléko k varu. Přisypeme mák, cukr, skořici a za stálého míchání povaříme do mírného zhoustnutí. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Potřeme jej makovou nádivkou a po delší straně srolujeme jako roládu. Tu po délce rozkrojíme na poloviny a spleteme je do sebe, překládáme je rozkrojenou stranou nahoru. Hotový "cop" vložíme do kulaté formy vymazané sádlem. Necháme ještě hodiny vykynout a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka