Maková bába k večerním besedám a posezením

V dobách našich babiček byl vánoční čas mnohem delší než ten náš. Trval až do Tří králů. A v tento čas se nejen odpočívalo, ale také mlsalo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na chutný moučník, makovou bábu.

Ingredience
  • ½ kg mouky
  • ¼ l mléka
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • nastrouhaná půlka muškátového oříšku
  • 3 dkg čerstvého droždí
Ingredience
  • náplň: 35 dkg třeného máku
  • 10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti)
  • 5 lžic jabkovice
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 1 dcl uvařené kávy

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout. Utřený mák smícháme s cukrem, přidáme jabkovici, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Přeneseme do formy na bábovku vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme. Bábu necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Upečenou bábu pocukrujeme.