Májový svitek podle Sandtnerky

Levný a přitom chutný a voňavý bude tento recept z kuchyní našich babiček. Májový svítek je navíc také velmi jednoduchý a do času oběda ho snadno stihnete upéct. Jak, to napoví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 3 vejce
  • 0,5 litru vlažného mléka
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • máslo na smažení
  • směs májových bylin: vopenec, kerblík, libeček, šnytlík, aj.

Z vajec, mléka a mouky umícháme řídké těsto a necháme ho chvilku odležet. Přidáme nasekané bylinky, osolíme a promícháme. V troubě na hlubokém pekáči rozpálíme větší množství másla, nalijeme na něj těsto a zprudka upečeme. Když na svítku naskáčou puchýře a naběhlé okraje zhnědnou, vyndáme z trouby.

Svítek v pekáči překrojíme jednou podélně a třikrát napříč, takže dostaneme osm stejně velkých kusů. Podáváme ještě teplý. Když zbyde, což se nestává, můžeme ho použít nakrájený na malé kostičky do hovězího nebo zeleninového vývaru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?